Ads

Wednesday, November 24, 2010

Aym Panggang Sri Menanti

Okeh, arini kite belajar memasak pulak. Aku nak share satu recipe yang aku dapat dari menonton rancangan Best+Wan! So, of course laa recipe from Chef Wan... Lauk ini juga yang aku masak buat hidangan di pagi hari raya aidiladha tempoh hari... You alls try laa....

Bahan A:-
4 Tbsp minyak
1.5 kg ayam
2 litres Santan Pekat
3 helai daun pandan
2 batang serai di ketuk
2 Tbsp madu
500 g nenas di parut
6 Tbsp kerisik
1 biji jus limau kasturi
Garam
Gula

Bahan B (di blender):-

8 biji cili merah
6 biji cili padi
6 biji buah keras
10 biji bawang merah
7 helai daun limau kasturi
1 cm lengkuas
1 batang serai
3 biji bawang putih
1 cm kunyit
Air


Cara-cara:-
1. Panaskan minyak, masuk serai yang di ketuk & daun pandan sampai wangi.
2. Masukkan Bahan B, masak 10-15 min
3. Masukkan ayam, kacau sesekali, masak dalam 10 min
4. Masukkan nenas, santan & garam. Perlahan kan api sampai kuah jadi pekat.
5. Masukkan jus limau, madu & kerisik. Kacau dalam 10 min. Tambah garam & gula secukup rasa. Tutup api.
6.Bakar ayam kedalam oven selama 20 min, suhu 200 darjah.
7. Setelah siap bakar, hidang dengan gravvy tadi.

Banyak lagi recipe kt AFC... Try lah!

1 comment:

Ads