Ads

Wednesday, November 24, 2010

Aym Panggang Sri Menanti

Okeh, arini kite belajar memasak pulak. Aku nak share satu recipe yang aku dapat dari menonton rancangan Best+Wan! So, of course laa recipe from Chef Wan... Lauk ini juga yang aku masak buat hidangan di pagi hari raya aidiladha tempoh hari... You alls try laa....

Bahan A:-
4 Tbsp minyak
1.5 kg ayam
2 litres Santan Pekat
3 helai daun pandan
2 batang serai di ketuk
2 Tbsp madu
500 g nenas di parut
6 Tbsp kerisik
1 biji jus limau kasturi
Garam
Gula

Bahan B (di blender):-

8 biji cili merah
6 biji cili padi
6 biji buah keras
10 biji bawang merah
7 helai daun limau kasturi
1 cm lengkuas
1 batang serai
3 biji bawang putih
1 cm kunyit
Air


Cara-cara:-
1. Panaskan minyak, masuk serai yang di ketuk & daun pandan sampai wangi.
2. Masukkan Bahan B, masak 10-15 min
3. Masukkan ayam, kacau sesekali, masak dalam 10 min
4. Masukkan nenas, santan & garam. Perlahan kan api sampai kuah jadi pekat.
5. Masukkan jus limau, madu & kerisik. Kacau dalam 10 min. Tambah garam & gula secukup rasa. Tutup api.
6.Bakar ayam kedalam oven selama 20 min, suhu 200 darjah.
7. Setelah siap bakar, hidang dengan gravvy tadi.

Banyak lagi recipe kt AFC... Try lah!

Tuesday, November 16, 2010

"THE BEST MOMENT OF WEDDING" Contest

Alrite, this time turn aku pulak masuk contest. Selalunya masuk contest untuk Syahmi jer..
Contest ini di anjurkan oleh LPP.


Gambar yang aku pertaruhkan pada kali ini ialah...
 
 My wedding on 3rd August 2009. Photographer mintak beri pose yang romantik.
Tapi kiteorang memang tak reti! So, pose cmni pon kira orait lah...




Monday, November 15, 2010

Syahmi @ KMC

Kali ini aku nak cerita tentang pengalaman aku duduk kat wad. Dari kecil sampai besar, aku & en. combat memang tak pernah di masukkan ke hospital. Aku dok wad dulu pon cuma sebab bersalin. Itu jer. Tapi Syahmi telah aku admit kan ke hospital atas sebab demam nya yang fully recover.

Setelah 3 bulan demam nya asyik on & off jer... Aku pon da naik risau. Tiap2 bulan kitaorang ambil cuti sebab nak menjaga Syahmi yang demam. Aku prefer jaga sendiri Syahmi time dia demam. Malas nak menyusahkan pengasuh dia tu. Agak2 demamnya da surut sikit, baru aku kerja.

Then, setelah hari Ahad pg klinik, hari isnin pon pg klinik, so hari selasa aku pon anto lah Syahmi ke umah pengasuh dia macam biasa. Time dia demam kali ni aku tak cuti pon sebab aritu baru je gilir2 ngn en.combat untuk jaga Syahmi. Tapi bukan Syahmi yang demam, pengasuh dia & anak2 dia yang demam. Tu yang aku tak dapat nak ambil cuti untuk jaga Syahmi. Lagipon hari isnin & selasa tu aku punya dateline kerja. Mana bole cuti2 sangat.

Tapi lepas je aku siapkan kerja aku tu, baru aku perasan sms yang masuk. Pengasuh Syahmi bgtau yang Syahmi muntah2 & poo-poo. Aku terus telefon en. combat. Aku decide nak anto Syahmi ke Regency Hospital. Bila sampai sana, Pediatrician takde kat hospital tu. Mungkin sebab hospital tu baru di bina. So, bnyk lg kekurangan.

 Source: Google Image

 Syahmi warded at 305D

Then, aku terus pecut ke Kempas Medical Centre. Paed hospital tu da balik. Tapi Syahmi masuk ke bahagian Emergency dulu. Jumpe lah ngn Dr. Syahidah Hani. Aku memang da biasa ngn Dr. ni sebab dulu dia keje ngn panel klinik company aku... Tak lama kemudian, Paed dia pon sampai. Masuk bilik rawatan dan Dr. diagnose masalah Syahmi setelah mendengar cerita dari aku & en. combat. Then, aku di minta keluar kejap. Dari luar aku dengar tangisan Syahmi menangis sekuat2 nya... Aku da tak kisah ape Dr. nak buat ngn Syahmi. Yang penting aku nak Syahmi sihat sepenuhnya. Lepas 10 minit, aku tengok, tangan Syahmi da berbandage...
So, duduk laa aku selama 3 hari di hospital. Tapi hari ke-2, aku da mintak AOR (At own risk) maksudnya keluar dari hospital dengan risiko tanggung sendiri. Aku tengok Syahmi da pulih & aku pon da tak larat nak dok & tido hospital lagi. Sakit badan woo... Aku tido kt umah mak aku jer, kat Taman Kempas. Dalam 5km dari hospital. The next day, aku datang lagi hospital untuk bagi Syahmi last drip antibiotik. Petang Khamis baru officially discharged.

So far, alhamdulillah. Syahmi dah sihat. Walaupon berat badannya susut, tapi sekarang aku tengok selera makannya bertambah. Mungkin nak bina daging lagi kot. Anyway, thanks to all yang datang melawat Syahmi. Dari hari 1st dia di hospital, tak henti2 orang datang tengok dia.. Thanks to Pediatrician Dr. Khu Yi Soon and nurse2 kat KMC yang bagi service baik.

Ni gambar2 yang sempat aku capture.

 1st Day. Time ni demam dia Off. Sebab baru masuk ubat bontot!

 Main2 kat play area. Sementara tunggu Paed datang.

 Pakai topeng oksigen + ubat.

 2nd day. Da boring & penat dok spital

 3rd day. Datang for last drip.

 Mata kuyu jerr sebab ubat da masuk badan.
Lastly, Syahmi's bill at KMC for 3 days is about RM2.7k. Fuhh, nasib baik company yang bayar. Kalo tak, kopak jugak. So, parents out there yang mana company you all takde offer untuk medical benefit. Aku suggest korang insurance kan anak2. Insurans penting time2 mcmni lah... Renung2kan & fikir2...

Saturday, November 13, 2010

Baby & Toys Contest

Whoaa... Dah lama tak join contest...
Kali ni nak join contest anjuran MRS. SHAQ.

As usual, mesti ada T&C kan?
1) Be my follower - Done!
2) Buat entri pasal contest nie berserta satu gmbr baby berumur 0 - 4 thn- Done!
3) Kat bwh gmbr tu korang tulis nama baby & tarikh lahir - Done!
4) Copy gmbr banner kat atas ni & paste kat entri korang tu beserta ngan link contest nie - Done!
5) Pastu letakkan banner contest nie kat sidebar tau - Done!
6) Dah complete semua tu... boleh la tinggalkan jejak korang bserta ngan link kat comment di entry nie.. nnti feaza terjah korang tau - Done!
7) Sila antarkan penyertaan korang sblm 11.59 pm 26 Nov 2010...lepas dr tu... nnti join contest lain lak ek.. heheheh - Done!
8) Last but not least... tag la 3 org kawan korang - Done!

Kawan2 yang aku nak tag ialah:-
Pid
Beba
Farah

Dan gambar Syahmi yang aku pertaruhkan...
Gambar ini diambil di Kempas Medical Centre. Time tu Syahmi admitted di sana sebab demam 4 hari tak sembuh2.. Walaupon tangan ber'bandage', tetapi semangat bermain still ada! Caya lah!
Nama: Muhammad Syahmi Iman Bin Muhamad Yuzir
DOB:- 23 Julai 2009

Good Luck Syahmi!

Thursday, November 11, 2010

Bila azan berkumandang

Anda semua perasan tak kalo time azan berkumandang samada di surau, masjid ataupon di tv, budak2 kecik selalunya akan terpegun n bole dok diam depan tv utk dengar laungan azan tu. Mereka seakan terpegun dengan suara yang mengalunkan azan. Bukan azan sahaja, nasyid2 kat astro oasis waktu maghrib pon bole intrique diaorang.

Syahmi salah seorang bakal imam muda, insya allah.. Cewahh.. Dari berumur 2 bulan time aku hantar dia ke umah pengasuh, aku bukak cd lagu Yusuf Islam. Da dekat setahun dengar cd yang sama, aku tukar pulak. Kali ni aku pasang cd Maher Zain. Hari2 tau.. Kalo dia da pandai cakap nanti, mesti dia komen asyik pasang cd yang sama jekk. Aku pon tengah survey2 cari lagu nasyeed yang best. Nak layan pagi2 dalam kete. Ye laa, at least bila dengar nasyid ni sejuk sikit hati aku time drive. Sebab kat highway pasir gudang ni traffic dia are so bad...

So, better pasang lagu nasyid laa.. Semoga halwa telinga yang aku dengarkan pada dia memberi manfaat pada akhlak nya bila besar nanti.

You'll enjoy the video... Syahmi tengah melaungkan azan. Thumbs up to Syahmi. Really proud of you my dear!

video

Wednesday, November 10, 2010

9 Nov 2010, I'm 27 years old

Semalam, 9 November 2010 genap umurku 27 tahun.
Tiada sambutan. Hanya birthday wish dari opismate, geng2 kat fb, neighbour2 ku di farmville & dari family.

Tapi en. combat tak de sepatah kata birthday wish pon dari en. combat. Sedih kan?
(Dia lupa kot...) Ada suara2 ntah dari mana yang cuba sedapkan hati aku. Tapi mustahil dia lupa sebab semalam jugak aku bawak Syahmi pg jumpe paed kat KMC untuk follow up & en. combat pon ada sekali. Siap kiteorang lunch sekali kat Pizza lepas tu.

Time besday dia last year. Aku siap belanja dia buffet dinner kat Thistle Hotel. Bukan nak mengungkit, at least ... Pikir sendiri lah.

Hmmm, xpe laa... Cuma en. combat sendiri yang bole bagi fakta kenapa dia tak wish aku that day. Kalo dia baca blog ni, aku masih tuntut kek Baskin Robin yang aku sendiri request.

Anyway, thanks a lot pada sapa2 yang wish kat aku. Berderet wishes aku check thru my iphone. Tapi tak sempat nak reply sebab aku a bit bz sikit...


Ni pulak gamba besday celebration kat opis tahun lepas... Kiteorang berlima Imran, Nadia, Aku, Jariah & Apis were born on November. Sorang contribute RM30 & aku masak spegetti sambil di bantu oleh Jariah. Imran plak pg beli kak Secret Recipe. Yummy!


Nak buat GA or contest untuk blogger lain, aku takut tak sempat nak handle. Mebbe tahun depan kot... Tunggu time free2 sikit.

3 bulan berturut Syahmi demam

Picture edited using Instagram Apps.

Phew! Lama sudah tak mengupdate blog. Agak2 ada seminggu aku meninggalkan dunia blog ni. Ini disebabkan Syahmi di masukkan ke hospital pada petang 2 November 2010.

Ceritanya begini...
Past 3 month, Syahmi demam... On 24th September 2010. Da bawak dia pg jumpe doc kt KK Tampoi. Buat blood test sume.. OK, nothing happened. Even, body heat dia sangat tinggi cecah 39 degree. Beberapa hari kemudian, dia da ok... Cerita demam Syahmi di sini.

Sebulan kemudian.
Syahmi demam lagi. It happened on 20th Oct 2010. Da bawa pg Poliklinik Yuslina kat Kota Masai. Dia ada batuk sedikit, selesema jugak. A few days later, demam n everything recover.

Then,
On 29 October 2010, lepas balik dari kerja, pengasuh Syahmi bgtau badan dia dedar.. Ala2 nak demam gitu.
Pengasuh Syahmi tampal Kool fever

Then, aku bagi ubat demam. Beli kat Tesco cap Uphamol 120. Then, aku decide nak bagi dia Herbal based medicine. So, aku tukar ubat demam, bagi dia HURIX untuk kanak2. Pon tak jalan jugak. Sabtu malam tu aku bagi dia ubat masuk kat bontot. Risau kalo malam suhu badan dia naik tinggi. Lagipon dia liat nak makan ubat.


Cian dia...

Ahad pagi 30 Nov 2010, aku bawa Syahmi ke Klinik Utama Bandar Baru Uda. Jumpa Dr. Hisham Ganesan. Dr. just bagi ubat antibiotik, demam, selesema & batuk. Demam Syahmi beransur pulih pada Ahad tu. Then, Ahad malam aku bagi Syahmi ubat. Sebab lesson learnt, kalo skip makan ubat, demam lambat nak pulih. Tp dia bole muntahkan balik ubat yang aku bagi.
Ayoyo, cmne ni... 2x percubaan, tak berjaya jugak. Malam ahad tu da agak daa... (Suhu badan dia panas balik).

Sempat lagi singgah Starbucks lepas blk dari klinik sbb perut ku da berkeroncong

Then, Isnin malam 1 Nov 2010 lepas aku balik kerja, aku terus cabut pg balik Klinik Utama. Kali ini jumpe Dr. Saadiah Atan pulak. Dr. bagi ubat masuk bontot skali lagi & Dr. bagi reference letter. Aku request untuk pg ke Hospital Regency sebab dekat dgn umah aku...

Pagi Isnin tu, aku still hantar Syahmi ke umah pengasuh dia


2 Nov 2010. Aku busy sangat waktu tu sampaikan aku tak dengar bunyi sms or call yang masuk. Lebih kurang dlm pukul 3.30, baru aku perasan ada miscal & sms dari pengasuh Syahmi. Dia takut dengan condition Syahmi sebab Syahmi makin demam + muntah2 + poopoo...

Aku...??

To be continued...

Ads