Bahan A:-
4 Tbsp minyak1.5 kg ayam
2 litres Santan Pekat
3 helai daun pandan
2 batang serai di ketuk
2 Tbsp madu
500 g nenas di parut
6 Tbsp kerisik
1 biji jus limau kasturi
Garam
Gula
Bahan B (di blender):-
8 biji cili merah
6 biji cili padi
6 biji buah keras
10 biji bawang merah
7 helai daun limau kasturi
1 cm lengkuas
1 batang serai
3 biji bawang putih
1 cm kunyit
Air
Cara-cara:-
1. Panaskan minyak, masuk serai yang di ketuk & daun pandan sampai wangi.
2. Masukkan Bahan B, masak 10-15 min
3. Masukkan ayam, kacau sesekali, masak dalam 10 min
4. Masukkan nenas, santan & garam. Perlahan kan api sampai kuah jadi pekat.
5. Masukkan jus limau, madu & kerisik. Kacau dalam 10 min. Tambah garam & gula secukup rasa. Tutup api.
6.Bakar ayam kedalam oven selama 20 min, suhu 200 darjah.
7. Setelah siap bakar, hidang dengan gravvy tadi.
Banyak lagi recipe kt AFC... Try lah!
macam sedap jer..
ReplyDeleteni nak try ni=)